YLEISTÄ

Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri ry, josta myöhemmin käytetään lyhennystä piiri, aloittaa kolmannen toimintavuotensa. Piirin tarkoituksena on yhdistää toiminta-alueensa vapaa-ajankalastajien yhdistyksiä ja muita kalavesien hoitoa ja kalastuskulttuuria edistäviä yhteisöjä ja toimia niiden ja keskusjärjestön välillä, kehittää vapaa-ajankalataloutta ja kalavesien hoitoa sekä kalastuskulttuuria, edistää kalavesiin liittyvää luonnon- ja ympäristönsuojelua, luonnon virkistys- ja moninaiskäyttöä ja luontoliikuntaa sekä huolehtia alueensa vapaa-ajankalastajien ja - kalastuksen eduista.

VALISTUS JA NEUVONTA

Piiri ohjaa ja neuvoo toiminta-alueensa vapaa-ajankalastajien yhdistysten perustamista ja toimintaa, toimii yhteistyössä kalastusviranomaisten kanssa ja osallistuu kalastuslainsäädännön määrittelemällä tavalla vapaa-ajankalastajien edustajana kalataloushallintoon. Piiri edistää jäsentensä ja kaikkien vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia ja kalavesien hoitoa, tekee selvityksiä ja aloitteita kalastuksen ja kalavesien kestävän käytön ja hoidon edistämiseksi sekä tekee vapaa-ajankalastusta tunnetuksi niin nuorten kuin varttuneidenkin parissa järjestämällä kilpailuja, ja tilaisuuksia sekä julkaisemalla harrastukseen liittyvää materiaalia.

Nuoret ja lapset

Piiri pyrkii parantamaan seurojen nuorisotyön edellytyksiä sekä lisäämään seurojen välistä yhteistyötä nuorisotoiminnassa. Piirin hallitus valitsee piirille nuorisotoimikunnan, joka järjestää nuorille suunnattuja leirejä, kerhoja ja muita tilaisuuksia sekä ohjaa ja tukee seuroja niiden nuorisotoiminnassa. Toimikunta osallistuu yhdessä jäsenseurojen kanssa jäsenhankintaan. Piiri järjestää toimintavuonna kolme nuorisoleiriä, talvileirin 14.-16.3. Säkylässä, kesäleirin 27.-29.6. Reposaaren Erä- ja Kalamiesten kalamajalla Porin Koppeloluodossa sekä syysleirin 26.-28.9. Uudenkaupungin Kalaveikkojen seurasaaressa, Lamholmassa. Paraisten Kalatalouskoululla järjestetään meripilkkikoulu 9.-10.2. piirin nuorille. Piiri osallistuu mahdollisuuksien mukaan toimialueensa kouluissa tapahtuviin kalastusta ja kalankäsittelyä koskeviin tilaisuuksiin. Koulu- ja nuorisotoiminnassa tuetaan ja järjestetään koululaisten kalastustapahtumia. Piiri osallistuu nuorten SM-toimintakilpailuun. Piiri järjestää ja tukee alueella järjestettäviä valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumia 27.8. Porissa tapahtuma järjestetään Porin Silakkamarkkinoiden yhteydessä 29.-31.8. Piirin nuorisovetäjät osallistuvat keskusjärjestön järjestämiin nuorisovetäjäkoulutuksiin. Lisäksi piiri kouluttaa alueensa leiriohjaajia. Turussa Paimalan koululta vuokratussa kerhotilassa jatketaan nuorisokerhojen vetämistä ja niiden kehittämistä. Säkylässä järjestetään mahdollisuuksien mukaan kerhoiltoja. Porin seudulla etsitään kolmatta piirin käyttöön sopivaa kerhotilaa. Piirin nuorisotoimintaa esitellään syksyllä alueen silakkamarkkinoilla sekä resurssien mukaan muissa alueen yleisötapahtumissa. Tässä yhteydessä järjestetään nuorille leikkimielistä kisailua. Piirin kilpailutoimikunta järjestää yhteistyössä nuorisotoimikunnan kanssa nuorille pilkkipäivän 29.3. opastaen nuoria ja lapsia pilkinnän saloihin. Tapahtumaan kytketään mahdollisuuksien mukaan leikkimielistä kisailua. Piirin naistoimikunta järjestää tarjoilua keväällä nuorten onki-illoissa sekä on apuna seurojensa onki-iltojen järjestelyissä. Lisäksi naistoimikunta tukee seurojen järjestämiä nuorten ja lasten onkitapahtumia osallistumalla tarjoilukuluihin sekä piirin nuorten kesäleiriä pienin palkinnoin. Naistoimikunta valitsee vuoden ”kalastajanuoren”, joka palkitaan piirin kevätkokouksessa.

Kalastusaluetoiminta

Toimintavuoden tavoitteena on löytää lisää uusia toimijoita vapaa-ajankalastajaedustajiksi sekä kehittää taajaan asuttujen alueiden lähivesiä ja yhteistyötä kalastusalueiden ja osakaskuntien kanssa varsinkin nuorten kalastusharrastuksen lisäämiseksi. Piirille valitaan kala- ja ympäristötoimikunta, joka vastaa piirin kalastusaluetoiminnasta hoitaen mm. yhteydenpidon ja tiedotuksen kalastusalue-edustajille, kalastusalueyhteistyön kehittämisen ja lisäämisen, aloitteet ja avainkalastusaluetoiminnan. Toimintavuonna kalastusalue-edustajille laaditut toimintaohjeet kalastusalueiden kokouksia varten otetaan käyttöön. Toimikunta päivittää toimintavuonna kalastusalueiden virkistyskalastajien edustajat yhteystietoineen. Lisäksi toimikunta valmistelee piiriltä pyydettyjä oman alansa lausuntoja, kannanottoja ja esityksiä sekä suunnittelee, ohjaa ja organisoi piirin muuta ympäristötoimintaa. Kala- ja ympäristötoimikunta järjestää toimintavuonna mahdollisuuksien mukaan virtavesien koskikunnostustalkoita, joiden avulla pyritään saamaan lisää taimenille sopivia lisääntymisalueita. Lisäksi se opastaa ja rohkaisee kalastusalueita ja osakaskuntia luonnonmukaisempiin istutuksiin virtavesissä mm. tukien taimenen mäti- ja pienpoikasistutuksia piirin alueen vesissä. Toimikunta järjestää alueella taimenseminaarin, jossa käsitellään taimeneen kohdistuvia ongelmia ja yritetään löytää niihin parannuskeinoja.

Kalastusmatkailu

Vapaa-ajankalastajapiiri valitsee kalastusmatkailuvastaavan. Piiri osallistuu toimialueensa ja jäsenistönsä matkailukalastuksen kehittämiseen ja yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Matkailuvastaava osallistuu SVK:n järjestämään matkailukoulutukseen.

Muu valistus ja tiedotus

Piirin toiminnan pääpaino on tiedotuksessa, neuvonnassa ja kilpailutoiminnassa. Lisäksi luodaan yhteyksiä sekä toteutetaan päätöksiä keskusjärjestön suuntaan. Piirille valitaan oma tiedottaja ja tiedotuksessa paneudutaan ajankohtaisiin asioihin tarpeen mukaan. Piirin internet-sivuja kehitetään tukemaan tehokasta tiedotusta. Piirille valitaan valistustoimikunta, joka vastaa piirin valistustilaisuuksista ja ystävyysseuratoiminnasta sekä toimittaa ja julkaisee piirin toimintakalenterin jaettavaksi maksutta jäsenille, yhteistyökumppaneille ja kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille. Kalenterin painatusta rahoitetaan siihen myytävien ilmoitusten tuloilla. Seuroihin pidetään pääsääntöisesti yhteyttä jäsenkirjeillä. Toimintakalenteri kertoo lähes kaiken seurojen ja piirin järjestämistä tapahtumista. Se on siis samalla jäsentiedote. Lisäksi piirin tapahtumista ja toiminnasta tiedotetaan mahdollisuuksien mukaan kalastusliikkeissä, maakuntaradiossa sekä maakunnan lehdissä. Syksyllä 25.-26. tai 26.-27.10. järjestetään valistusseminaari, jonka ohjelmassa paneudutaan alueen ajankohtaisiin vapaa-ajankalastusta koskeviin asioihin. Seminaariin kutsutaan kaikkien jäsenseurojen edustajat. Piiri jatkaa kalamiespiirien perinteitä ystävyysseuratoiminnassa göteborgilaisen Kalastus- ja retkeilykerho KA-RE:n kanssa. Toimintavuonna karelaiset vierailevat 29.2.-2.3. meripilkinnän parissa ja 19.-21.9. Pyhäjärven pohjaonginnan parissa piirin alueella. Lounais-Suomen piirin väki matkaa 14.-19.5. Göteborgiin turskan ja muiden merikalojen pilkintään. Piirin toimintaa esitellään Meri kutsuu –messuilla 7.-9.3.Turussa sekä muissa sopivissa yleisötilaisuuksissa. Piiriin valitaan naistoimikunta, joka suunnittelee, ohjaa ja järjestää toimintaa piirin alueen naisille tavoitteenaan ylläpitää ja lisätä naisten kalastusharrastusta. Piirin naisille järjestetään resurssien mukaan koulutusta ajankohtaisista asioista tarkoituksenaan ylläpitää naisten kiinnostusta harrastukseen ja saada uusia naisia mukaan toimintaan. Lisäksi naistoimikunta järjestää naisten teemailtoja noin viiden viikon välein ajankohtaisista aiheista. Illoissa mm. harjoitellaan kädentaitoja. Naistoimikunta järjestää naisille myös yhteisen teatterimatkan sopivan esityksen löytyessä sekä pilkkiretken merelle jäätilanteen salliessa. Naistoimikunta valitsee vuoden ”aktiivinaisen”, joka palkitaan piirin kevätkokouksessa.

EDUNVALVONTA

Piiri seuraa vapaa-ajankalastuksen asemaa osana luonnon virkistyskäyttöä, päätöksentekoa niin kunnallis- kuin valtionhallinnossa. Se pyrkii vaikuttamaan kalastus-, luonnon- ja ympäristölainsäädäntöön liittyvään päätöksentekoon paikallisella tasolla.

KILPAILUT

Piirin tarkoituksena on saada ihmiset terveellisen luontoliikunnan pariin mm. kilpailuja järjestämällä. Piirin alueella järjestetään yhteistyössä jäsenyhdistysten kanssa kilpailuja pilkinnässä, onginnassa, kilpaonginnassa, laituripilkissä, vetouistelussa, heitto- ja perhokalastuksessa sekä tietomestaruudessa. Lisäksi osallistutaan aktiivisesti SM-tason kilpailuihin. Toimintasuunnitelmaan liitetään Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiirin toimintakalenteri sen valmistuttua. Piirin ja sen jäsenseurojen vilkkaan, lähes ympärivuotisen kilpailutoiminnan sujuvuuden ja toimivuuden ylläpidosta ja palkitsemisesta huolehtii piiriin valittava kilpailutoimikunta. Se myös kokoaa piirin toimintakalenteriin kilpailuosuuden sekä valmistelee, suunnittelee ja toteuttaa yhdessä piirihallituksen kanssa seuroille ja jäsenistölle erittäin tärkeää kilpailutoimintaa. Piirin mestaruuskisoja järjestetään seuraavasti: PM-madepilkki 24.1. Pyhäjärvellä (Pyhäjärven Kalamiehet), PM-pilkki 24.2. Pyhäjärvellä Loma-Säkylässä (järj. kilpailutmk), nuorten PM-toimintakilpailu 26.4. Paraisilla (nuorisotmk), PM-heittokalastus 7.6. Matildassa Teijolla (Salon Seudun Kala Team), PM-kesäonki 8.6. Loimijoella Huittisten Jokisivulla (Huittisten Kalakerho), PM-vetouistelu heinäkuussa Rauta- ja Kulovedellä Ellivuoressa (Vammalan Urheilukalastajat), PM-kilpaonki 17.8. Loimijoella Huittisten Jokisivulla (Onki -86), PM-laiturikalastus 14.9. Raision Hahdeniemessä (kilpailutmk), PM-tietokilpailu 2.10. (valistustmk), PM-perhokalastus 11.-12.10. Teijolla (Lounaissaariston Urheilukalastajat). Lisäksi piiri järjestää laiturikalastuksen SM-kilpailut 21.9. Raision Hahdeniemessä. Piirin naistoimikunta järjestää seuraavat kilpailut: Antin puntari –pilkkikilpailu, Pomopilkki ja –onki, pilkkiakka, haastepilkki toimittajia vastaan sekä lisäksi se osallistuu Satakunnan kansansoutuun naisten joukkueella.

JÄRJESTÖASIAT JA HALLINTO

Piirin kevätkokous pidetään 24.4. ja syyskokous 27.11. Piiri lähettää edustajansa SVK:n kokouksiin. Hallituksen alaisena toimivat nuoriso-, nais-, valistus-, kala- ja ympäristö- sekä kilpailutoimikunta mahdollisine jaostoineen. Lisäksi toimikuntiin voi kuulua hallituksen nimeämä edustaja. Hallituksen pääsääntöiset kokoukset: - helmi-maaliskuussa kevätkokousasiat, kevään, kesän ja syksyn toiminta - elokuussa loppuvuoden ja tulevan vuoden toiminnan pääsuunnat - lokakuussa syyskokousasiat ja tulevan vuoden toiminnasta päättäminen - joulu-tammikuussa hallituksen järjestäytymiskokous, alkuvuoden ja kevään toiminta Kevätkokouksen pääsisältö on edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen. Syyskokouksessa tehdään henkilövalinnat sekä vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle.

TALOUS

Piirin rahoitus järjestetään TE-keskukselta anottavilla kalastuksenhoitomaksuvaroista jaettavilla avustuksilla, jäsenmaksulla (normaalijäsen 2 e, perhejäsen 1 e, nuorisojäsen 0,5 e) ja toiminnasta saatavilla tuloilla, lähinnä kilpailutuloilla. Piiri pyrkii etsimään yhteistyökumppaneita ja sitä kautta saamaan sponsorituloja. Naistoimikunta hankkii varoja järjestämällä arpajaisia ja pitämällä puffettia kilpailuissa. Nuorisotoimintaan anotaan myös muita avustuksia.