Vapaa-ajanakalastajapiirin valistustoimikunta vastaa piirin valistustilaisuuksista ja ystävyysseuratoiminnasta sekä toimittaa ja julkaisee piirin toimintakalenterin. Kalenteria jaetaan maksutta jäsenille, yhteistyökumppaneille ja kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille. Piirin seurat hankkivat yhteisesti mainokset toimintakalenteriin.
Piirille on valittu toimikunnasta myös tiedottaja, jonka tehtävänä on tiedottaa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista eri tiedotuskanavien avulla. Sellaisia ovat mm. alueelliset lehdet sekä paikallisradiot.
Toimikunta jatkaa kalamiespiirien perinteistä ystävyysseuratoimintaa göteborgilaisen kalastus- ja retkeilykerho KA-RE:n kanssa. Toimintavuotena Ka-Re:laiset ovat piirin vieraina 2.-4.3 meripilkinnän merkeissä ja 21.-23.9 Pyhäjärvellä, pohjaonginnan parissa. Lounais-Suomen piirin väki matkaa puolestaan 16.-21.5 Göteborgiin, turskan ja muiden merikalojen pilkintään.
Toimikunta järjestää myös valistusseminaarin 27.-28.10, jossa paneudutaan alueen ajankohtaisiin vapaa-ajankalastusta koskeviin asioihin.
Osa toimikunnan jäsenistä on ollut myös tiiviisti mukana piirin nettisivujen suunnittelussa. Piirin nettisivut on koettu tarpeellisiksi tehokkaan ja ajantasaisen tiedottamisen tehostamiseksi.
Piirin toimintakertomus on luettavissa tällä sivulla kunkin toimintavuoden kertomuksen valmistuttua.
Puheenjohtaja, Hallituksen yhteyshenkilö:
Kaija Tanhuanpää
Merruspolku 9
27510 Eura
(02) 865 0460
050 3566548
Seura: Kauttuan tehtaiden UK
Tiedottaja:
Ilkka Lehtinen
Helastentie 149
21330 Paattinen
0400 427812
s-posti: ilkka.lehtinen1 (a) kolumbus.fi
Seura: Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry.
Matkailuvastaava:
Kari Saari
Iskolantie 447
21160 Merimasku
0400 523620
Seura: Turun UK
Piirin sihteeri:
Anna-Leena Kannisto
Hakapellonkatu 4 B 17
20540 Turku
(02) 237 2273
040 5376898
s-posti: annaleenakannisto (a) luukku.com
Seura: Naantalin Seudun UK
Jäsen
Olli Palmu
Kuljuntie 13
26510 Rauma
k. (02) 823 0270
t. (02) 822 5061
Seura: Siimaajat
Jäsen
Timo Aaltola
Varesvuorenpolku 1
21500 Piikkiö
040 828425
Seura: Halikon Kuhat
LOUNAIS-SUOMEN VAPAA-AJANKALASTAJAPIIRI RY
TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2006
YLEISTÄ
Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri ry, josta myöhemmin käytetään lyhennystä piiri, toimi ensimmäisen toimintavuotensa jatkaen pitkälti Varsinais-Suomen ja Satakunnan Kalamiespiirien viitoittamaa tietä, johon urheilukalastus- ja eräseurat toivat oman panoksensa. Piiriin kuului vuoden lopussa 71 kalastusseuraa, joissa oli 5732 jäsentä.
Piiri yhdisti tarkoituksensa mukaisesti toiminta-alueensa vapaa-ajankalastajien yhdistyksiä ja muita kalavesien hoitoa ja kalastuskulttuuria edistäviä yhteisöjä ja toimi niiden ja keskusjärjestön välillä, kehitti vapaa-ajankalataloutta ja kalavesien hoitoa sekä kalastuskulttuuria, edisti kalavesiin liittyvää luonnon- ja ympäristönsuojelua, luonnon virkistys- ja moninaiskäyttöä ja luontoliikuntaa sekä huolehti alueensa vapaa-ajankalastajien ja - kalastuksen eduista.
NUORISOTOIMINTA
Piiri järjesti valtakunnallisena kalastuspäivänä 30.8. kaksi kalastustapahtumaa koululaisille. Tapahtumat järjestettiin Turussa ja Porissa. Turun tapahtumaan osallistui noin 520 koululaista ja järjestelyjä hoitivat noin 60 talkoolaista. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä LS-kalatalouskeskuksen, Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutin ja Pro Saaristomeri –projektin kanssa. Tapahtuma sisälsi mm. eri kalastusmuotojen, castingin ja kalankäsittelyn esittelyä, ongintaa ja vesiluontopolun. Porin tapahtumaan osallistui noin 450 koululaista ja sen järjestelyihin osallistui n. 25 henkeä. Ohjelma sisälsi mm. eri kalastusmuotojen esittelyä ja ongintaa. Lisäksi valtakunnallisena kalastuspäivänä piirin alueen seurat osallistuivat tapahtuman järjestämiseen Paraisilla ja Vammalassa yhteistyössä paikallisen kalastusalueen ja muiden toimijoiden kanssa. Piiri järjesti jatkotapahtuman valtakunnalliselle kalastuspäivälle Säkylässä syyskuussa. Tapahtumaan osallistui 210 lasta ja 15 talkoolaista.
Piiri osallistui Turun silakkamarkkinoille 19.-22.10. vastaten ja järjestäen markkinoiden järjestysmiestoiminnan päiväsaikaan sekä esittelemällä piirin ja seurojen toimintaa kojussaan, jossa myös myytiin kahviotuotteita. Piirin kojussa järjestettiin päivittäin lapsille piirustuskilpailu, johon osallistui runsaasti porukkaa. Silakkamarkkinoilla oli kävijöitä noin 110 000 henkeä ja piirin toiminnan järjesti noin 40 talkoolaista.
Piiri järjesti alueensa nuorisovetäjille kaksi koulutustilaisuutta; Brändössä 15.-17.9. ja Kynäsjoella 17.-19.11. Molempiin tilaisuuksiin osallistui 12 nuorisovetäjää, joista valtaosa oli uusia. Koulutusaiheina olivat leirien suunnittelu, riskikartoitus, turvallisuus ja ohjelma sekä hygieniaosaaminen, erityisnuorten ohjaaminen ja rahoitusvaihtoehdot. Koulutusten tarkoituksena oli antaa uusille nuorisovetäjille perusvalmiudet leirien järjestämiseen ja leireillä toimimiseen sekä tutustuttaa uudet ja vanhat vetäjät toisiinsa yhteistyöedellytyksiä luoden. Lisäksi suunniteltiin piirin nettisivuille omaa nuorten osiota.
Piirin alueella järjestettiin toimintavuonna kolme nuorten leiriä; talvileiri 17.-19.3. Sauvon Ahtelassa, kesäleiri 30.6.-2.7. Reposaaren Koppelossa ja syysleiri 6.-8.10. Rymättylän Maisaaressa. Järjestelyistä vastasivat kalamiespiirien porukat, mutta piirimme vetäjät osallistuivat niiden läpiviemiseen ja ohjelman järjestämiseen. Leireille osallistui yhteensä viitisenkymmentä nuorta. Niiden ohjelmaa kuului erilaisiin kalastusmuotoihin tutustumista, kalastusvälineiden valmistusta, kalankäsittelyä, luonnossa liikkumis- ja retkeilytaitojen opettelua sekä erilaista kisailua.
Piirin nuorisotoiminnan käytössä oli Varsinais-Suomen kalamiespiirin vuokraama kerhotila Paimalan koululla Turussa.
Piirin kalakummit opettivat lapsia ja nuoria eri tapahtumissa ja kouluissa piirin toiminta-alueella useita kertoja toimintavuoden aikana.
Piirin jäsenseurat järjestivät toistakymmentä nuorten onki- ja perhepäivää touko-elokuussa eri puolilla piirin toiminta-aluetta.
Nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Markku Ruuskanen kävi SVK:n järjestötoiminnan koulutusseminaarissa puhumassa aiheesta ”Uutta draivia piirin nuorisotoimintaan”.
KALASTUSALUETOIMINTA
Kaikilla Lounais-Suomen piirin alueen 32 kalastusalueella oli nimettynä vapaa-ajankalastajien edustaja tai useampi. Heistä kymmenkunta osallistui Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön 7.-8.4. Paimiossa järjestämään kalastusalue-edustajien koulutukseen, jonka pääaiheina olivat tiedottaminen, ympäristöedunvalvonta ja kunnostukset. Uusia toimijoita kalastusalueiden virkistyskalastajaedustajiksi etsittiin eri tilaisuuksissa.
YMPÄRISTÖTOIMINTA
Piiri järjesti yhteistyössä eri yhteistyökumppanien kanssa koskikunnostustalkoot Merikarvianjoella ja Perniössä Latokartanon koskella tarkoituksenaan vesittää taimenen poikasille uusia sivu-uomia elinalueiksi. Merikarvianjoen kunnostustalkoisiin osallistui parikymmentä ja Latokartanon kosken talkoisiin kuusi innokasta vapaa-ajankalastajaa. Molemmissa kohteissa kunnostuksen tulos oli hyvä. Vuoden aikana kartoitettiin uusia kunnostuskohteita sekä hankittiin niihin alustavia lupia.
Piiri hankki myös mätiboxeja tarkoituksenaan ohjata kalastuskuntia ja –alueita kestävämpään istutustoimintaan.
Kala- ja ympäristötoimikunnan puheenjohtaja Olli Toivonen kävi SVK:n järjestötoiminnan koulutusseminaarissa puhumassa aiheesta ”Piiri kalavesien hoitajana –esimerkkinä virtavedet”.
MATKAILUTOIMINTA
Piirille valittiin matkailuvastaava, joka toimi yhdyshenkilönä piirin, seurojen ja keskusjärjestön välillä kalastusmatkailuasioissa.
Toimintavuonna tutustuttiin jo yli 30 vuotta kestäneeseen Satakunnan ja Varsinais-Suomen Kalamiespiirien aloittamaan ystävyysseuratoimintaan Göteborgilaisen Kalastus- ja Retkeilykerho KA-RE:n kanssa. Karelaiset vierailivat helmikuussa Turun seudulla meripilkinnän parissa ja syyskuussa Säkylän Pyhäjärvellä pohjaonginnan parissa. Piirin porukka puolestaan vieraili toukokuussa Göteborgissa turskapilkinnän parissa.
NAISTOIMINTA
Piirin naistoiminta jatkoi Satakunnan kalamiespiirin naisten menestyksekästä toimintaa, johon osallistui toimintavuonna toistakymmentä innokasta kalanaista. Naiset järjestivät kesä- ja perhepäivän 11.8. Äetsän Kyläseuran rannassa sekä pikkujoulut 18.11. Euraniityssä. Lisäksi toimintavuonna pidetyn viiden kokouksen yhteydessä käytiin läpi ajankohtaisia naistoiminnan asioita, mietittiin sen kehittämistä sekä harjoitettiin kädentaitoja.
Lisäksi naiset olivat mukana järjestämässä ja osallistumassa seuraaviin kilpailuihin: 5.4. Antinpuntari, 11.4. Ystävyyspilkki, 10.8. Pomo-onki, 11.8. Pilkki-Akka.
Satakunnan kalamiespiirin 50-vuotisjuhlaristeilyllä naiset järjestivät arpajaiset, joihin olivat mm. kutoneet talkoilla villasukkia. Naiset pitivät arpajaiset myös Satakunnan 50-vuotisjuhlapilkissä.
Piirin nuorten kesäleirille naiset lähettivät pokaalin myönnettäväksi parhaalle Satakuntalaiselle nuorelle.
Naiset myönsivät tunnustuspalkinnot nuorten toiminta-aktiiville Henri Heiniselle ja naisten työmyyrälle Helmi Viantolle. Pilkki-Akka palkinnon voitti niin ikään Helmi Vianto ja maljakon Marita Sundell.
Satakunnan kalamiespiirin 50-vuotisjuhlassa kunniajäsenyyden saivat kolme piirin naistoimikunnan naista: Kaija Tanhuanpää, Helka Männistö ja Anja Rantala.
TIEDOTTAMINEN
Jäsenseuroihin pidettiin yhteyttä kirjeitse, joita lähetettiin vuoden aikana 5-6 kappaletta. Kirjeissä kerrottiin mm. hallituksen päätöksistä, piirin mestaruuskilpailuista, nuorten leireistä, koulutuksista ja muista ajankohtaisista asioista.
Piirille nimettiin oma tiedottaja, joka loi sähköpostijakelulistat toiminta-alueen tiedotusvälineistä. Vuoden aikana tehtiin tiedote Meri kutsuu –messuilla esiteltävästä toiminnasta. Valtakunnallisen kalastuspäivän tiedottaminen hoidettiin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Toimintavuonna piirille suunniteltiin ja osin tehtiin omat internet-sivut osoitteeseen www.lsvk.fi. Sivuista pyrittiin tekemään mahdollisimman kattavat ja ajankohtaiset. Niiltä löytyy mm. piirin seurojen, toimihenkilöiden ja hallinnon yhteistiedot, kilpailu- ja tapahtumakalenteri, toimintasuunnitelmat ja –kertomukset, vapaamuotoisia kertomuksia tapahtumista sekä vieraskirja ja palautelomake.
Toimintavuonna piirille tehtiin vuoden 2007 toimintakalenteri, jota painettiin 5500 kpl jaettavaksi alueen seuroille ja yhteistyökumppaneille. Se sisältää alueen tärkeät yhteystiedot sekä kuukausittain jaotellut alueen tapahtumat. Kalenteri rahoitettiin pääosin siihen myytävillä mainoksilla.
Toimintavuonna aloitettiin piirin logon suunnittelu, mutta lopullista valintaa ei ehditty tehdä.
MUU VALISTUS JA KOULUTUS
Piiri osallistui Turussa 10.-12.3. Meri kutsuu –messuille esitellen osastollaan piirin ja alueen seurojen toimintaa, perhonsidontaa, perhovavan korjausta sekä kalankäsittelyä. Lisäksi messuilla pidettiin luentoja hauen perhokalastuksesta. Messujärjestelyihin osallistui noin 25 talkoolaista. Kävijöitä messuilla oli hiukan vajaa 10 000 henkeä.
Piirin tiedottaja, sihteeri ja naistoimikunnan edustajat osallistuivat 9.-10.9. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön järjestämään järjestötoiminnan koulutukseen, jossa paneuduttiin mm. piirin tiedotus-, nuoriso-, kalavedenhoito- ja kilpailutoimintaan.
Piirin edustajia osallistui 1.-2.10. Satakunnan kalamiespiirin 50-vuotisjuhlaseminaariin tarkoituksenaan tutustua järjestelyihin ja kuulla ajankohtaisia asioita.
KILPAILUTOIMINTA
Piirin alueen kilpailutoiminta toteutettiin pääsääntöisesti vielä Satakunnan ja Varsinais-Suomen kalamiespiirien toimesta. Vuoden aikana valmisteltiin niiden siirtämistä piirillemme. Lounais-Suomen piirinmestaruuskalastuskisoja järjestettiin kahdet: heittouistelukilpailu Teijolla ja vetouistelukilpailu Säkylän Pyhäjärvellä. Heittouistelukisan piirin mestaruuden ottivat Jouko Saarinen ja Rainer Andersson tuloksella 18,166 kg. Vetouistelukisan tuloksia ei ole toimitettu piirille.
Piirin mestaruustietokilpailu käytiin lokakuussa Säkylässä. SM-kilpailuun piiriä edustamaan pääsivät aikuisista Vammalan Urheilukalastajat ja nuorista Kauttuan Tehtaiden Urheilukalastajat.
Piiri järjesti toimintavuonna kahdet kutsukilpailut kalamiespiirien pilkkijöille ja onkijoille. Pilkkikuninkaalliset kisattiin 9.4. Säkylän Pyhäjärven Myllyojalla ja Onkikuninkaalliset 13.8. Porissa.
SM-kilpailuja järjestettiin toimintavuonna piirin alueella kahdet: 22.-23.7. SM-kilpaonki, Loimijoella Huittisissa ja 24.9. SM-laiturikalastus Hahdenniemessä Raisiossa. Järjestelyvastuu oli muilla, mutta piirimme talkoolaiset osallistuivat kilpailujen läpiviemiseen. SM-kilpailujen tulokset os. www.vapaa-ajankalastaja.fi.
SM-kesäongintakarsintakilpailut järjestettiin Satakunnan ja Varsinais-Suomen kalamiespiirien toimesta, mutta itse kisaan Hämeenlinnassa osallistuttiin Lounais-Suomen piirin nimissä.
HALLINTO
Vuosikokoukset
Piirin kevätkokous pidettiin 23.2. Raisiossa ja syyskokous 16.11. Raumalla. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön vuosikokouksissa piiriä edusti puheenjohtaja Veikko Meskanen.
Hallitus
Piirin puheenjohtajana toimi Veikko Meskanen Uudenkaupungin Kalaveikoista, varapuheenjohtajana Olli Palmu Siimaajista, sihteerinä kevätkokoukseen asti Jaana Vetikko keskusjärjestöstä (ei hallituksessa), sihteerinä kevätkokouksen jälkeen Anna-Leena Kannisto Naantalin Seudun Urheilukalastajista, taloudenhoitajana Jarmo Niitynperä Killin Kalakerhosta ja jäsenasiainhoitajana Jouni Niemelä Turun Urheilukalastajista. Muina hallituksen jäseninä olivat Jorma Jantunen (Onki-86), Ilkka Lehtinen (Varsinais-Suomen Perhokalastajat), Olli Toivonen (Lounais-Saariston Urheilukalastajat), Kaija Tanhuanpää (Kauttuan Tehtaiden Urheilukalastajat), Matti Ala-Juusela (Huittisten Kalakerho), Reijo Viljanen (Pomarkun Kalajussit), Tauno Laakso (Kaarinan Urheilukalastajat) ja Mikko Hakala (Merikarvian Perhokalastajat).
Hallituksen varajäseninä toimivat Kari Saari (Niemelä), Tapio Penttilä (Toivonen), Paavo Pylväs (Palmu), Pentti Peura (Ala-Juusela), Esa Reunanen (Niitynperä), Kari Hartelin (Hakala), Leena Alitupa (Laakso), Kari Järvi (Kannisto), Tapio Suikkanen (Jantunen), Matti Piipponen (Viljanen), Tommi Hakala (Tanhuanpää) ja Bengt Johansson (Lehtinen).
Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana neljä kertaa.
Toimikunnat ja työryhmät
Kala- ja ympäristötoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Olli Toivonen, virtavesivastaava Jussi Aaltonen, kalastusaluevastaava Simo Suominen, Esko Huusko, Reijo Viljanen, Anssi Suinila ja asiantuntijajäsen Bengt Johansson. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kaksi kertaa.
Kilpailutoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Jorma Jantunen, Mikko Hakala (perhokalastus), Jukka Tanhuanpää, Esko Huusko, Matti Ala-Juusela, Leena Alitupa, Tauno Laakso, Juhapekka Lyhde (heittokalastus) ja Jouni Vyyryläinen, joka erosi toimikunnasta alkuvuodesta. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kaksi kertaa.
Naistoimikuntaan kuuluivat: pj Anja Rantala, varapj Helka Männistö, rahastonhoitaja Maija Jaakkola, sihteeri Terttu Orpana, ravintolavastaava Marita Sundell, hallituksen yht.henk. Kaija Tanhuanpää ja kaikki piirin naistoiminnasta kiinnostuneet naiset. Toimikunta kokoontui toimintavuonna viisi kertaa.
Nuorisotoimikuntaan kuuluivat: pj, eteläinen nuorisovastaava Markku Ruuskanen, pohjoinen nuorisovastaava Juha Riihimäki, hallituksen yht.henk. Tapio Penttilä, Martti Svensberg, Lassi Honkavaara, Toni Heinonen, Seppo Haaparanta 18.5. alkaen ja sihteeri Salla Meskanen 8.11. alkaen. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kuusi kertaa.
Valistustoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Olli Palmu, sihteeri Kaija Tanhuanpää, tiedottaja Ilkka Lehtinen, matkailuvastaava Kari Saari, Timo Aaltola ja Anna-Leena Kannisto. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kerran ja sopi lisäksi asioita sähköpostitse ja puhelimitse.
Internet-sivutyöryhmään kuuluivat: Ilkka Lehtinen, Kaija Tanhuanpää ja Mikko Hakala sekä tiimin apuna toiminut Jaana Vetikko. Työryhmä ei kokoontunut toimintavuonna kertaakaan, vaan hoiti asiat sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Lehtinen järjesti kaksi tapaamista sivujen tekijän Kimi Niittyniemen kanssa.
TALOUS
Piirin toiminta rahoitettiin jäsenseurojen maksamilla jäsenmaksuilla ja Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen myöntämillä kalastuksen edistämismäärärahoilla.
Turun kaupunki myönsi avustusta valtakunnallisen kalastuspäivän järjestämiseen Turussa ja Sirkkalan Rotariklubi tuki Turun alueen nuorisotoimintaa.
Lisäksi naistoimikunta hankki tuloja järjestämällä arpajaisia ja nuorisotoimikunta myymällä kahvilatuotteita Turun silakkamarkkinoilla. Piirin toimintakalenteria rahoitettiin myymällä siihen ilmoituksia.
Piirin tilintarkastajina toimivat Raimo Heikkilä ja Seppo Heikinmaa.