Vapaa-ajanakalastajapiirin valistustoimikunta vastaa piirin valistustilaisuuksista ja ystävyysseuratoiminnasta sekä toimittaa ja julkaisee piirin toimintakalenterin. Kalenteria jaetaan maksutta jäsenille, yhteistyökumppaneille ja kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille. Piirin seurat hankkivat yhteisesti mainokset toimintakalenteriin. Piirille on valittu toimikunnasta myös tiedottaja, jonka tehtävänä on tiedottaa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista eri tiedotuskanavien avulla. Sellaisia ovat mm. alueelliset lehdet sekä paikallisradiot. Toimikunta jatkaa kalamiespiirien perinteistä ystävyysseuratoimintaa göteborgilaisen kalastus- ja retkeilykerho KA-RE:n kanssa. Alkaneena toimintavuotena 2008, Ka-Re:laiset ovat piirin vieraina 29.2-2.3 meripilkinnän merkeissä, sekä 19.-21.9 Pyhäjärvellä pohjaonginnan parissa. Lounais-Suomen piirin väki matkaa puolestaan 14.-19.5 Göteborgiin, turskan ja muiden merikalojen pilkintään. Toimikunta järjestää valistusseminaarin 26.-27.10, jossa paneudutaan alueen ajankohtaisiin vapaa-ajankalastusta koskeviin asioihin. Piirin toimintaa esitellään jo perinteisesti Meri Kutsuu messuilla Turussa 7.-9.3, sekä muissa sopivissa yleisötilaisuuksissa. Osa toimikunnan jäsenistä on ollut myös tiiviisti mukana piirin nettisivujen suunnittelussa. Piirin nettisivut on koettu tarpeellisiksi tehokkaan ja ajantasaisen tiedottamisen tehostamiseksi. Piirin toimintakertomus on luettavissa tällä sivulla kunkin toimintavuoden kertomuksen valmistuttua.

Puheenjohtaja, Hallituksen yhteyshenkilö:

Kaija Tanhuanpää Merruspolku 9 27510 Eura (02) 865 0460 050 3566548 Seura: Kauttuan tehtaiden UK

Tiedottaja:

Ilkka Lehtinen Heikkilänkulmantie 32 Eurakoski 27400 Kiukainen 0400 427812 s-posti: ilkka.lehtinen1 (a) kolumbus.fi ei käytössä 22.9 2008 jälkeen, toistaiseksi Seura: Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry.

Matkailuvastaava:

Kari Saari Iskolantie 447 21160 Merimasku 0400 523620 Seura: Turun UK

Piirin sihteeri:

Anna-Leena Kannisto Hakapellonkatu 4 B 17 20540 Turku (02) 237 2273 040 5376898 s-posti: annaleenakannisto (a) luukku.com Seura: Naantalin Seudun UK Olli Palmu Kuljuntie 13 26510 Rauma k. (02) 823 0270 t. (02) 822 5061 Seura: Siimaajat Timo Aaltola Varesvuorenpolku 1 21500 Piikkiö 040 828425 Seura: Halikon Kuhat

LOUNAIS-SUOMEN VAPAA-AJANKALASTAJAPIIRI RY

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2007

YLEISTÄ

Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri ry, josta myöhemmin käytetään lyhennystä piiri, toimi toisen toimintavuotensa jatkaen pitkälti Varsinais-Suomen ja Satakunnan Kalamiespiirien viitoittamaa tietä, johon urheilukalastus- ja eräseurat toivat oman panoksensa. Piiriin kuului vuoden lopussa 72 kalastusseuraa, joissa oli 5920 jäsentä. Piiri yhdisti tarkoituksensa mukaisesti toiminta-alueensa vapaa-ajankalastajien yhdistyksiä ja muita kalavesien hoitoa ja kalastuskulttuuria edistäviä yhteisöjä ja toimi niiden ja keskusjärjestön välillä, kehitti vapaa-ajankalataloutta ja kalavesien hoitoa sekä kalastuskulttuuria, edisti kalavesiin liittyvää luonnon- ja ympäristönsuojelua, luonnon virkistys- ja moninaiskäyttöä ja luontoliikuntaa sekä huolehti alueensa vapaa-ajankalastajien ja - kalastuksen eduista.

NUORISOTOIMINTA

Piiri järjesti valtakunnallisena kalastuspäivänä 29.8. kaksi kalastustapahtumaa koululaisille. Tapahtumat järjestettiin Turussa ja Porissa. Turun tapahtuma järjestettiin yhteistyössä LS-kalatalouskeskuksen ja Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutin kanssa. Tapahtuma sisälsi mm. eri kalastusmuotojen, castingin ja kalankäsittelyn esittelyä ja ongintaa. Porissa tapahtuma järjestettiin silakkamarkkinoiden yhteydessä 31.8.-2.9. Piirin nuorisotoimikunta osallistui Turun silakkamarkkinoille 25.-28.10. yhdessä Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutin kanssa, esittelemällä piirin ja seurojen toimintaa kojussaan. Piirin kojussa järjestettiin päivittäin lapsille piirustuskilpailu, johon osallistui runsaasti porukkaa. Silakkamarkkinoilla oli kävijöitä noin 110 000 henkeä. Piirin toiminnan järjesti noin 15 talkoolaista. Piiri järjesti alueensa nuorisovetäjille ja kalakummeille 1.12. Säkylässä koulutustilaisuuden, johon osallistui 18 henkilöä. Koulutuksessa harjoiteltiin mm. yhdessä toimimista ja ongelman ratkaisutaitoja sekä ideoitiin tulevaa nuorisotoimintaa. Piirin alueella järjestettiin toimintavuonna kaksi nuorten leiriä; kesäleiri 29.6.-1.7. Rymättylän Pähkinäisissä ja syysleiri 28.-30.9. Särkisalon Klippulassa. Leireihin osallistui yhteensä yli viisikymmentä nuorta ja lähes kolmekymmentä ohjaajaa. Niiden ohjelmaan kuului erilaisiin kalastusmuotoihin tutustumista, kalastusvälineiden valmistusta, kalankäsittelyä, luonnossa liikkumis- ja retkeilytaitojen opettelua sekä erilaista kisailua. Piirin nuorisotoiminnan käytössä oli kerhotila Paimalan koululla Turussa. Piirin kalakummit opettivat lapsia ja nuoria eri tapahtumissa ja kouluissa piirin toiminta-alueella useita kertoja toimintavuoden aikana. Piirin jäsenseurat järjestivät toistakymmentä nuorten onki- ja perhepäivää touko-elokuussa eri puolilla piirin toiminta-aluetta. Piirin nuorisovastaavat kävivät syyskuussa Virroilla SVK:n valtakunnallisessa nuorisovetäjäkoulutuksessa.

KALASTUSALUETOIMINTA

Kaikilla piirin alueen 32 kalastusalueella oli nimettynä vapaa-ajankalastajien edustaja tai useampi. Kalastusalueiden vapaa-ajankalastusedustajille postitettiin ohjeistusta kalastusaluetoimintaan. Lisäksi päivitettiin vapaa-ajankalastusedustajien yhteystietoja ja kartoitettiin kalastusalue-edustuksen tilannetta. Uusia toimijoita kalastusalueiden virkistyskalastajaedustajiksi etsittiin eri tilaisuuksissa.

YMPÄRISTÖTOIMINTA

Piirin kala- ja ympäristötoimikunta järjesti lokakuussa kaksipäiväiset koskikunnostustalkoot Paimion Vähäjoella yhteistyössä Virtavesien hoitoyhdistyksen kanssa. Kunnostusten tavoitteena oli elvyttää erittäin uhanalaisen meritaimenkannan heikentynyttä lisääntymistä. Tapahtuma toimi samalla purokunnostustoteutuksen koulutustilaisuutena talkoiden osallistujille. Kunnostukset saivat myönteistä julkisuutta paikallislehdessä. Jutun verkkoversio on luettavissa osoitteessa http://www.kunnallislehti.fi/artikkelit/lokakuu07/kalat.php. Karvianjoen vesistöstä kartoitettiin toimikunnan toiminnalle sopivaa purokunnostuskohdetta. Pomarkussa virtaava Valkkioja todettiin sopivaksi ja tarpeelliseksi kohteeksi kunnostuksille. Purossa toteutettavien koekalastusten tulosten perusteella tullaan ratkaisemaan jatkotoimenpiteet. Kala- ja ympäristötoimikunta hankki n. 12 000 vastakuoriutunutta taimenenpoikasta, jotka istutetaan Aurajoen vesistön sivujokiin ja -puroihin. Toimikunnan toteuttamien istutusten ensisijainen tarkoitus on taimenen luontaisen lisääntymisen käynnistäminen potentiaalisissa kotiutuskohteissa. Kotiutusistutuksia pyritään jatkamaan toimintavarojen puitteissa sellaisiin vesistöihin, mistä taimen on aikanaan eri syistä hävinnyt. Tavoitteena ovat luontaisesti uudistuvat vaelluskalakannat koko Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiirin alueella. Piiri osallistui aktiivisesti Satavesi-ohjelman ja Saaristomeri 2006-teemavuoden vesistökohtaisten työryhmien toimintaan. Lisätietoa Saaristomeren alueen vesistötyöryhmistä osoitteessa http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=20544&lan=FI ja Satakunnan alueen vesistötyöryhmistä osoitteessa http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=255344&lan=fi&clan=fi. Kala- ja ympäristötoimikunta julkaisi toimintavuoden aikana tiedotteen koskien vesistöjen heikkenevää tilaa ja kalakantojen uhanalaisuutta. Tiedote löytyy osoitteesta http://www.perhokalastajat.net/index.php?action=uutiset&id=11583.

MATKAILUTOIMINTA

Piirille valittiin matkailuvastaava, joka toimi yhdyshenkilönä piirin, seurojen ja keskusjärjestön välillä kalastusmatkailuasioissa. Toimintavuonna jatkettiin jo yli 30 vuotta kestänyttä Satakunnan ja Varsinais-Suomen Kalamiespiirien aloittamaa ystävyysseuratoimintaa Göteborgilaisen Kalastus- ja Retkeilykerho KA-RE:n kanssa. Karelaiset vierailivat helmikuussa Turun seudulla meripilkinnän parissa ja syyskuussa Säkylän Pyhäjärvellä pohjaonginnan parissa. Piirin porukka puolestaan vieraili toukokuussa Göteborgissa turskapilkinnän parissa.

NAISTOIMINTA

Piirin naistoiminta jatkoi satakunnan naisten menestyksekästä toimintaa, johon osallistui toimintavuonna toistakymmentä innokasta kalanaista. Naiset järjestivät 28.4. Eurassa koulutustilaisuuden, johon osallistui liki kolmekymmentä naista. Tilaisuuden aiheina olivat lapsen kanssa kalastaminen ja kalastajan ensiapu. Lisäksi naiset järjestivät 8.5. ostosmatkan Euraan sekä 10.11. ruokailun Säkylässä. Lisäksi toimintavuonna pidetyn neljän kokouksen yhteydessä käytiin läpi ajankohtaisia naistoiminnan asioita, mietittiin sen kehittämistä sekä harjoitettiin kädentaitoja. 14.6. naiset järjestivät nuorten onki-illat Säkylässä ja Kiukaisissa. Lisäksi naiset olivat mukana järjestämässä ja osallistumassa seuraaviin kilpailuihin: 11.3. Pomo-pilkki, 9.8. Pomo-onki, 11.8. Pilkki-Akka. Naisten edustajat osallistuivat myös KTUK:n 50-vuotisjuhliin, piirin laivaseminaariin ja kansansoutuun. Naiset myönsivät tunnustuspalkinnot nuorten toiminta-aktiiveille KTUK:n nuorten joukkueelle Aleksi Tuomiselle, Niko Häkkiselle ja Antti Leskiselle sekä naisten työmyyrälle Raili Poikoselle. Pilkki-Akka palkinnon voitti Marita Sundell ja maljakon Salme Saarikko.

TIEDOTTAMINEN

Jäsenseuroihin pidettiin yhteyttä kirjeitse, joita lähetettiin vuoden aikana 5-6 kappaletta. Kirjeissä kerrottiin mm. hallituksen päätöksistä, piirin mestaruuskilpailuista, nuorten leireistä, koulutuksista ja muista ajankohtaisista asioista. Piirille nimettiin oma tiedottaja, joka ylläpiti sähköpostijakelulistoja toiminta-alueen tiedotusvälineistä. Vuoden aikana tehtiin tiedote Meri kutsuu –messuilla esiteltävästä toiminnasta sekä Aurajoen Halisten kesäonki-tapahtumasta. Valtakunnallisen kalastuspäivän tiedottaminen hoidettiin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Toimintavuonna ylläpidettiin ja kehitettiin piirin internet-sivuja osoitteessa www.lsvk.fi. Niiltä löytyy mm. piirin seurojen, toimihenkilöiden ja hallinnon yhteistiedot, kilpailu- ja tapahtumakalenteri, toimintasuunnitelmat ja –kertomukset, vapaamuotoisia kertomuksia tapahtumista sekä vieraskirja ja palautelomake. Toimintavuonna internet-sivujen ylläpito siirtyi lähes kokonaan piirin tiedottajalle, joka on hoitanut tiedot sivuille nopeasti. Toimintavuonna piirille tehtiin vuoden 2008 toimintakalenteri, jota painettiin 5500 kpl jaettavaksi alueen seuroille ja yhteistyökumppaneille. Se sisältää alueen tärkeät yhteystiedot sekä kuukausittain jaotellut alueen tapahtumat. Kalenteri rahoitettiin pääosin siihen myytävillä mainoksilla. Toimintavuonna hyväksyttiin ja otettiin käyttöön piirin logo, jonka suunnitteli Pentti Peura.

MUU VALISTUS JA KOULUTUS

Piiri osallistui Turussa 9.-11.3. Meri kutsuu –messuille esitellen osastollaan piirin ja alueen seurojen toimintaa, perhonsidontaa ja kalankäsittelyä. Lisäksi messuilla pidettiin tietoiskuja ”Lapsen kanssa kalaan –totta vai haavetta?”. Messujärjestelyihin osallistui noin 20 talkoolaista. Kävijöitä messuilla oli hiukan vajaa 10 000 henkeä. Piiri järjesti valistusseminaarin laivalla 27.-28.10., johon osallistui noin 50 seurojen ja piirin edustajaa. Seminaarin aiheina olivat Saaristomeren kalakantojen hoito-ohjelma, Satakunnan vesistöjen kunnostushanke, piirin ja seurojen tiedottaminen sekä nuorisotoiminta. Myös piirin toiminnan kehittämistä eri sektoreittain ideoitiin ja pohdittiin.

KILPAILUTOIMINTA

Lounais-Suomen piirin toiminta-alueella oli erittäin aktiivista kilpailutoimintaa. Piirin mestaruuskalastuskisoja järjestettiin seitsemät. Kisojen järjestelyoikeudet oli myönnetty pääosin seuroille heidän hakemustensa perusteella. Piirin alueen PM-kisat olivat: - PM-pilkki 25.2. Littoisten järvi / Lieto. Järjesti ONKI-86 Kilpailijoita 135, joukkueita 30, kaloja 187 kg - PM-heittokalastus 9.6. Teijo/ Perniö. Järjesti SalonSeudun KT Kilpailijoita 15 venekuntaa, kaloja 150 kg - PM-onki 10.6. Aurajoki / Turku. Järjesti L-S VKP itse Kilpailijoita 170, joukkueita 22, kaloja 128 kg - PM-vetouistelu 21.-22.7. Vammala. Järjesti Vammalan UK Kilpailijoita 85 venekuntaa, kaloja 427 kg - PM-kilpaonki 29.7. Loimijoki / Huittinen. Järjesti Huittisten KK Kilpailijoita 32, joukkueita 5, kaloja 69 kg - PM-laituripilkki 16.9. Raisio. Järjesti NSUK Kilpailijoita 99, kaloja 121kg - PM-kalamiestietokilpailu 4.10. Säkylä. Järjesti piirin valistustoimikunta Joukkueita aikuisilla 3 ja nuorilla 2. PM-kilpailujen tulokset julkaistiin piirin internet-sivuilla, mikäli järjestäjä ne toimitti tiedottajalle. Toimintavuonna otettiin käyttöön piirin oma kilpailumitali. Pilkkimaajoukkueen karsinta tapahtui PM-pilkin yhteydessä Littoisissa. SM-kesäonkikarsinnan osakilpailut pidettiin Vammalassa ja Turussa. Yhteenvedon perusteella jaettiin piirin kiintiöpaikat (120 kpl) SM-onkeen Kimolaan. Piirin kilpailijoiden tuloksia SM-kisoista: SM-onki Kimolassa 5.8. antoi piirille kaikkien aikojen mitalisateen. Piiriin saatiin seitsemän Suomen mestaruutta ja kolme hopeaa. Veteraani Mauno Nieminen uusi vuoden 2006 mestaruutensa. Muut mestarit: naisveteraani Leena Fagerström, nu15 Daniel Ward ja nu12 Lauri Nummela. Joukkueina Kiskon Kalakerho naisveteraaneissa, NSUK:n nuoret ja nuorten12v piirijoukkue. Hopeamitalleja nuorille: nu18v Tanja Tuominen, nu15v Matias Sirkiä ja nu12v Aleksi Sopanen. SM-laiturikalastus Lohjalla 23.9. Toiseen Suomen mestaruuteensa 2007 nu15 Daniel Ward. Pronssille nu15 Martin Harjunpää sekä miesveteraani Jorma Rautiainen. SM-tietokisassa 24.11. Kiljavalla. KTUK:n nuoret saivat hopeaa ja NSUK:n miehet pronssia. Piirin edustajina kansainvälisissä joukkueissa ovat olleet: Pohjoismaiden pilkkimestaruus Suomessa: Markku Saloranta, henk.koht. sijalla 2. MM-mormuska Puolassa: Esko Huhtaniemi MM-kilpaonki, miehet, Unkarissa: Tero Isokorpi MM-kilpaonki, naiset, Espanjassa: Riitta Isokorpi MM-perhokalastus Suomessa: Olli Toivonen

HALLINTO

Vuosikokoukset Piirin kevätkokous pidettiin 26.4. Raumalla ja syyskokous 29.11. Raisiossa. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön vuosikokouksissa piiriä edusti sihteeri Anna-Leena Kannisto. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön hallituksessa oli piirin puheenjohtaja Veikko Mesakanen. Hallitus Piirin puheenjohtajana toimi Veikko Meskanen Uudenkaupungin Kalaveikoista, varapuheenjohtajana Olli Palmu Siimaajista, sihteerinä Anna-Leena Kannisto Naantalin Seudun Urheilukalastajista, taloudenhoitajana Jarmo Niitynperä Killin Kalakerhosta ja jäsenasiainhoitajana Jouni Niemelä Turun Urheilukalastajista. Muina hallituksen jäseninä olivat Jorma Jantunen (Onki-86), Ilkka Lehtinen (Varsinais-Suomen Perhokalastajat), Olli Toivonen (Lounais-Saariston Urheilukalastajat), Kaija Tanhuanpää (Kauttuan Tehtaiden Urheilukalastajat), Matti Ala-Juusela (Huittisten Kalakerho), Reijo Viljanen (Pomarkun Kalajussit), Tauno Laakso (Kaarinan Urheilukalastajat) ja Mikko Hakala (Merikarvian Perhokalastajat). Hallituksen varajäseninä toimivat Kari Saari (Niemelä), Tapio Penttilä (Toivonen), Paavo Pylväs (Palmu), Pentti Peura (Ala-Juusela), Esa Reunanen (Niitynperä), Kari Hartelin (Hakala), Leena Alitupa (Laakso), Kari Järvi (Kannisto), Tapio Suikkanen (Jantunen), Matti Piipponen (Viljanen), Tommi Hakala (Tanhuanpää) ja Bengt Johansson (Lehtinen). Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana viisi kertaa. Toimikunnat ja työryhmät Kala- ja ympäristötoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Olli Toivonen, virtavesivastaava Jussi Aaltonen, kalastusaluevastaava Simo Suominen, Esko Huusko, Reijo Viljanen, Anssi Suinila ja asiantuntijajäsen Bengt Johansson. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kolme kertaa. Kilpailutoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Jorma Jantunen, Mikko Hakala, Jukka Tanhuanpää, Esko Huusko, Matti Ala-Juusela, Leena Alitupa, Tauno Laakso, Pekka Sopanen ja Veijo Halminen. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kolme kertaa. Naistoimikuntaan kuuluivat: pj Anja Rantala, varapj Helka Männistö, rahastonhoitaja Maija Jaakkola, sihteeri Terttu Orpana, ravintolavastaava Marita Sundell, hallituksen yht.henk. Kaija Tanhuanpää ja kaikki piirin naistoiminnasta kiinnostuneet naiset. Toimikunta kokoontui toimintavuonna neljä kertaa. Nuorisotoimikuntaan kuuluivat: pj, pohjoinen nuorisovastaava Juha Riihimäki, eteläinen nuorisovastaava Markku Ruuskanen, hallituksen yht.henk. Tapio Penttilä, Martti Svensberg, Sinikka Skog, Lassi Honkavaara, Seppo Haaparanta ja sihteeri Salla Meskanen. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kolme kertaa. Valistustoimikuntaan kuuluivat: pj, hallituksen yht.henk. Olli Palmu, sihteeri Kaija Tanhuanpää, tiedottaja Ilkka Lehtinen, matkailuvastaava Kari Saari, Timo Aaltola ja Anna-Leena Kannisto. Toimikunta kokoontui toimintavuonna kerran ja sopi lisäksi asioita sähköpostitse ja puhelimitse. Edustukset Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön hallituksessa piiriä edusti puheenjohtaja Veikko Meskanen. Keskusjärjestön toimikunnissa piiriä edustivat seuraavat: - Kilpailutoimikunta: Jorma Jantunen - Matkailutoimikunta: Kari Saari - Nuoriso- ja perhetoimikunta: Jukka Vetikko - Viestintätoimikunta: Ilkka Lehtinen

TALOUS

Piirin toiminta rahoitettiin jäsenseurojen maksamilla jäsenmaksuilla ja Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen myöntämillä kalastuksen edistämismäärärahoilla. Piirin toimintakalenteria rahoitettiin myymällä siihen ilmoituksia. Piirin tilintarkastajina toimivat Raimo Heikkilä ja Seppo Heikinmaa.